Sára Zeithammerová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Sára Zeithammerová
Narození21. května 1997 (26 let)
USAUSA USA
VzděláníFAMU
Povoláníscenáristka, spisovatelka
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Sára Zeithammerová (* 21. května 1997 USA) je česká scenáristka a spisovatelka, autorka scénářů k minisériím TBH a Pět let.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodila se ve Spojených státech amerických, většinu svého života však prožila v Praze. Vystudovala angličtinu a španělštinu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy a scenáristiku na Filmové a televizní fakultě Akademie múzických umění v Praze (FAMU).

Tvorba[editovat | editovat zdroj]

Jako scenáristka se podílela na dvou přelomových minisériích České televize určených primárně pro nový formát iVysílání, TBH a Pět let. Zatímco při psaní seriálu TBH pod vedením kreativní producentky Lucie Kajánkové byla součástí writers roomu sedmi scenáristů, Pět let je její samostatnou prací. Za Pět let byla nominována na Cenu české filmové kritiky a Českého lva.

Dokončila adaptaci románu Hana od Aleny Morštajnové, která je od roku 2021 v přípravě na natáčení (režisérem je Milan Cieslar)[1]. Zeithammerová v současnosti (2023) připravuje scénář k autorskému celovečernímu filmu z období první republiky, který pojednává o nelegálních potratech.[2]

Jako spisovatelka debutovala románem Stehy, pojednávajícím o vztahu staršího ženatého muže a mladé milenky z pohledu dvou žen (manželky, milenky).[3][4]

Knihy[editovat | editovat zdroj]

Scénáře[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. O filmu – Film Hana [online]. [cit. 2023-07-26]. Dostupné online. 
  2. SKALNÍKOVÁ, Kristýna. Scenáristka Sára Zeithammerová: Zajímá mě více pohledů na jednu situaci - Novinky. www.novinky.cz [online]. [cit. 2023-07-19]. Dostupné online. 
  3. PAVLOVSKÝ, Jakub. Manželka, milenka a neviditelné jizvy. S knihou Stehy prožijete nevěru z obou stran. Radio Wave [online]. 2023-01-25 [cit. 2023-07-19]. Dostupné online. 
  4. SLADKÝ, Pavel. Prozaický debut scenáristky Zeithammerové. Uvěřitelný tlak na ženy, ale ledabylý jazyk. ČT art [online]. 2023-01-04 [cit. 2023-07-19]. Dostupné online.